The Fundaments of Gaza (nl)

De campagne “The Fundaments of Gaza” vertelt het verhaal van de mensen in Gaza. Het verhaal van de slachtoffers. Het verhaal van mensen zoals jij en ik. Dochters, zoons, moeders, vaders, oma’s en opa’s. Ze hebben dromen, gaan naar school, werken en dragen daarmee de samenleving. Zij zijn het fundament van Gaza.

Ze doen hele ‘gewone’ dingen onder ongewone omstandigheden: al decennia lang proberen de Palestijnen in Gaza een waardig bestaan op te bouwen onder de Israëlische bezetting. Israël ontwortelt stelselmatig de Palestijnse samenleving. Volgens het meest recente rapport “ A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution” van Human Rights Watch (HRW) schendt Israël met de bezetting de mensenrechten van de Palestijnen op dagelijkse basis . Israël maakt zich hiermee schuldig aan oorlogsmisdaden van Apartheid.

Met de campagne “The Fundaments of Gaza” creëren we bewustwording over de dagelijkse realiteit van Palestijnen in Gaza. Daarnaast helpen we de getroffenen op een duurzame manier, zodat ze weer voor zichzelf en hun community kunnen zorgen.

Maak kennis met Momen Faiz. Hij groeide op als wees nadat zijn vader tijdens de eerste Intifada vermoord werd door de Israëlische bezetter. Nu is hij een liefdevolle man, betrokken vader én een gedreven journalist in Gaza. Terwijl Momen zijn werkzaamheden als journalist uitvoerde, werd hij tijdens eerdere luchtaanvallen getroffen. Hij raakte daarbij ernstig gewond en verloor zijn beide benen. Desondanks bleef Momen vastberaden om zijn dromen en werk als journalist voort te zetten. Hij startte een mediaproductiebedrijf in Gaza om zo het eerlijke verhaal over het dagelijks leven onder de Israëlische bezetting aan de wereld te blijven vertellen.

Op de dag van Eid al Fitr, is Momen opnieuw door Israëlische luchtaanvallen getroffen. Het gebouw waar zijn mediaproductiebedrijf was gevestigd werd met de grond gelijk gemaakt. Jaren van sparen en hard werken, investeringen in materiaal zoals laptops, camera’s en monitoren zijn bewust vernietigd. De aanval van Israël is dan ook geen zelfverdediging, maar een aanval op de journalistiek en persvrijheid in Gaza.

Journalisten zoals Momen riskeren hun leven en weigeren te accepteren dat Israël de vrije pers op deze manier het zwijgen oplegt. Wij helpen hem graag een nieuw mediaproductiebedrijf op te zetten waar hij en zijn collega-journalisten in Gaza gebruik van kunnen maken.

Help ons om een bedrag van €10.000 op te halen. Doneer hier.