Awareness

Palestine’s Fundaments

De campagne “Palestine’s Fundaments” vertelt het verhaal van de mensen in bezet gebied. Het verhaal van de slachtoffers. Het verhaal van mensen zoals jij en ik. Dochters, zoons, moeders, vaders, oma’s en opa’s. Ze hebben dromen, gaan naar school, werken en dragen daarmee de samenleving. Zij zijn het fundament van Palestina.

Ze doen hele ‘gewone’ dingen onder ongewone omstandigheden: al decennia lang proberen de Palestijnen in Gaza een waardig bestaan op te bouwen onder de Israëlische bezetting. Israël ontwortelt stelselmatig de Palestijnse samenleving. Volgens het meest recente rapport “ A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution” van Human Rights Watch (HRW) schendt Israël met de bezetting de mensenrechten van de Palestijnen op dagelijkse basis . Israël maakt zich hiermee schuldig aan oorlogsmisdaden van Apartheid.

Met de campagne “Palestine’s Fundaments” creëren we bewustwording over de dagelijkse realiteit van Palestijnen in onder andere Gaza. Daarnaast helpen we de getroffenen op een duurzame manier, zodat ze weer voor zichzelf en hun community kunnen zorgen.

Zo hebben wij in 2021 kennis gemaakt met Momen Faiz.  Momen groeide op als wees nadat zijn vader tijdens de eerste Intifada vermoord werd door de Israëlische bezetter. Nu is hij een liefdevolle man, betrokken vader én een gedreven journalist in Gaza. Terwijl Momen zijn werkzaamheden als journalist uitvoerde, werd hij tijdens eerdere luchtaanvallen getroffen. Hij raakte daarbij ernstig gewond en verloor zijn beide benen. Desondanks bleef Momen vastberaden om zijn dromen en werk als journalist voort te zetten. Hij startte een mediaproductiebedrijf in Gaza om zo het eerlijke verhaal over het dagelijks leven onder de Israëlische bezetting aan de wereld te blijven vertellen.

Op de dag van Eid al Fitr, in 2021, is Momen opnieuw door Israëlische luchtaanvallen getroffen. Het gebouw waar zijn mediaproductiebedrijf was gevestigd werd met de grond gelijk gemaakt. Jaren van sparen en hard werken, investeringen in materiaal zoals laptops, camera’s en monitoren zijn bewust vernietigd. De aanval van Israël is dan ook geen zelfverdediging, maar een aanval op de journalistiek en persvrijheid in Gaza.

 Journalisten zoals Momen riskeren hun leven en weigeren te accepteren dat Israël de vrije pers op deze manier het zwijgen oplegt. Wij hebben kort na de luchtaanvallen in 2021 Momen geholpen met een opstartbedrag van € 10.000 om een  mediaproductiebedrijf op te zetten waar hij en zijn collega-journalisten in Gaza gebruik van kunnen maken.  

Het verhaal van Momen staat helaas niet op zichzelf. Mensenrechten worden dagelijks geschonden, leefomstandigheden worden steeds slechter en de luchtaanvallen die onderhand jaarlijks tijdens de maand Ramadan plaatsvinden laten enorme verwoestingen achter. Nog niet bijgekomen van de luchtaanvallen in die plaats hebben gevonden in 2021 of het is weer zover.

Helaas is op dit moment elke inzameling slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar niets doen is geen optie. Het is aan ons allen om aandacht te blijven vragen voor de leefomstandigheden waaronder de Palestijnen leven in bezet gebied. Daarnaast helpen we de getroffenen op een duurzame manier, zodat ze weer voor zichzelf en hun community kunnen zorgen. 

0 reacties